Arheologii au redescoperit statuia imensă a unui „lamassu” în Irak: „Nu am excavat niciodată ceva atât de mare în întreaga mea viaţă”
October 25, 2023

Arheologii au redescoperit statuia imensă a unui „lamassu” în Irak: „Nu am excavat niciodată ceva atât de mare în întreaga mea viaţă”

By
  • 26
  • 0

Are peste 2.700 de ani, dar, de la aripi şi până la copite, este remarcabil de bine conservată: statuia unui „lamassu”, un taur înaripat asirian, realizată din alabastru şi având dimensiuni enorme, a fost descoperită în Irak de o misiune condusă de un arheolog francez, informează AFP și Agerpres.

Statuia animalului mitologic a fost redescoperita dupa aproape 10 aniFoto: Zaid Al-Obeidi / AFP / Profimedia Images

„Atenţia acordată detaliilor este incredibilă”, a declarat entuziasmat Pascal Butterlin, profesor de arheologie a Orientului Apropiat străvechi la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, care a condus misiunea alcătuită din arheologi europeni şi irakieni.

Drept dovadă: penele care compun aripile sunt practic ca şi noi, la fel şi copitele acestei creaturi „hibride, între animal şi om”, a explicat arheologul care a descoperit acest „lamassu”, îngropat în pământ, alături de colegii săi, la jumătatea lunii octombrie.

Citeşte mai mult

Prev Post

Iohannis, participare la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro. Situația din Orientul Mijlociu și migrația, pe agenda discuțiilor

Next Post

Ciucă: Doresc să nu existe convulsii politice în 2024. Perspectiva economică a României va permite depășirea Poloniei ca PIB în 2025

post-bars

Leave a Comment