Eurostat: România este pe locul trei în UE la creșterea prețului producţiei industriale
January 6, 2023

Eurostat: România este pe locul trei în UE la creșterea prețului producţiei industriale

By
  • 167
  • 0

Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 44,8%, în România, în luna noiembrie din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, țara noastră situându-se pe locul trei în UE la acest capitol, creșteri mai mari fiind doar în Ungaria (63,5%) și Letonia (51,2%), informează Agerpres.

Eurostat precizează că în noiembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 56% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (17,1%), a preţurilor bunurilor intermediare (15,5%) şi a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (9,7%).

Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Italia (3,3%), Suedia (2,7%) şi Irlanda (2,4%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (minus 12,6%), Slovacia (minus 11,6%) şi Grecia (minus 6%). România a raportat un avans de 1% în noiembrie, după o creştere de 2,6% în octombrie.

Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie şi de preţurile bunurilor intermediare, care au scăzut cu 1,9% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată şi cele la bunurile de folosinţă imediată au urcat cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,6%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/eurostat-romania-este-pe-locul-trei-in-ue-la-cresterea-pretului-productiei-industriale-2205689.

Prev Post

Primele două decese din cauza gripei în acest sezon: Două femei din București, de 25 și 50 de ani

Next Post

Număr record de mașini electrice vândute în România în 2022

post-bars

Leave a Comment


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0