România primeşte 60 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea infrastructurii feroviare şi construcţia unui pod peste Prut
January 8, 2023

România primeşte 60 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea infrastructurii feroviare şi construcţia unui pod peste Prut

By
  • 162
  • 0

Uniunea Europeană a decis să sprijine cu 616 milioane de euro 35 de proiecte care vor permite investiţii în infrastructuri cheie care pot fi utilizate atât în scop civil cât şi militar, printre acestea aflându-se şi infrastructura feroviară din Portul Constanţa şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, informează Agerpres.

Cele 35 de proiecte au fost selectate în cadrul celei de-a doua cereri de propuneri incluse în Pachetul de Mobilitate Militară.

“Rezultatele celei de-a doua runde de cereri de propuneri reflectă nevoia ca statele membre să îmbunătăţească utilizarea în scop dual a sistemului de transport. A fost o rundă extrem de competitivă cu proiecte câştigătoare din 17 ţări. Sunt încântată că unele proiecte din Germania, România şi Polonia rezolvă în mod direct îmbunătăţirea infrastructurii de-a lungul liniilor de solidaritate” către Ucraina, a declarat comisarul european pentru Transport, Adina-Ioana Vălean.

Printre cele 35 de proiecte selectate se numără şi modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa, etapa 1 Valu lui Traian, care va beneficia de o finanţare de la UE în valoare de 43,5 milioane de euro precum şi proiectarea şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, care va beneficia de o finanţare de 16,4 milioane de euro.

O bună parte din bani vor merge către Germania, care va primi aproximativ 155 de milioane de euro pentru a-şi extinde reţeaua feroviară pentru utilizare militară.

Banii sunt destinaţi consolidării podurilor feroviare şi construirii unor noi terminale de marfă. Finanţarea este de asemenea menită să amelioreze conexiunile cu Ucraina pentru transportul de marfă. Reţelele feroviare mai bune ar putea înlocui o parte din capacitatea de transport de mărfuri pe care Ucraina a pierdut-o din cauza blocadei navale a Rusiei asupra porturilor de la Marea Neagră.

Contribuţia financiară de la UE va lua forma unor granturi directe care vor co-finanţa costurile totale ale proiectelor.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/romania-primeste-60-de-milioane-de-euro-de-la-ue-pentru-modernizarea-infrastructurii-feroviare-si-constructia-unui-pod-peste-prut-2192225.

Prev Post

Ministrul maghiar al Justiției în Harghita: Trebuie să păstraţi cultura, tradiţiile şi să asiguraţi viitorul maghiar al Ardealului

Next Post

Dai scroll pe TikTok și primești bani. Navighezi 10 ore și câștigi 1.000 dolari

post-bars

Leave a Comment