România încearcă la reuniunea informală de la Stockholm să pună pe agenda Consiliului JAI aderarea la Schengen
January 6, 2023

România încearcă la reuniunea informală de la Stockholm să pună pe agenda Consiliului JAI aderarea la Schengen

By
  • 118
  • 0

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, potrivit agendei Consiliului. Deși reuniunea este informală, este prima ocazie din acest an pentru România să ceară introducerea pe agenda JAI a aderării la Spațiul Schengen. Surse oficiale au declarat pentru digi24.ro că ministrul de Interne Lucian Bode va participa la reuniunea de la Stockholm.

Potrivit surselor citate, România încearcă să folosescă această reuniune informală pentru a aranja mai multe întâlniri bilaterale, dintre care cea mai importantă ar putea fi cea cu reprezentanții Suediei, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene și care poate pune pe agenda Consiliului JAI subiectul aderării României la Schengen.

„În acest moment, agenda JAI are trei subiecte: 1. Ucraina; 2. Combaterea criminalității transfrontaliere; 3. Migrația și politica de returnare”, au precizat sursele citate.

Reuniunea informală a Consiliului JAI va avea loc în capitala Suediei, la Stockholm, în perioada 25-27 ianuarie. „Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului”, se arată pe siteul oficial al Consiliului European.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/prima-reuniune-informala-a-consiliului-jai-sub-presedintia-suedeza-este-obligatoriu-pentru-romania-sa-profite-de-acest-moment-2206531.

Next Post

Iohannis, la ședința CSM: „Luaţi atitudine când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”

post-bars

Leave a Comment


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0