De ce nu va trece România la euro nici în 2023 – și nici în 2024
January 6, 2023

De ce nu va trece România la euro nici în 2023 – și nici în 2024

By
  • 81
  • 0

În vreme ce Bulgaria își propune ca 2023 să fie ultimul an în care se mai folosește leva iar Croația trece la moneda europeană de la 1 ianuarie, leul românesc va avea viață lungă, se pare. De ce nu trecem însă și noi la euro?

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, a fost concluzia cele mai recente evaluări a Comisiei Europene privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă, la care se adaugă și alți factori secundari. Mai mult, toate informațiile arată că este imposibil să trecem la moneda unică europeană în 2023, 2024 și chiar 2025. De fapt, un termen realist ar fi mai degrabă anul 2030.

Conform raportului de convergență (care poate fi citit AICI), nu avem nici legislație compatibilă cu intrarea în zona euro și nici nu îndeplinim niciunul dintre cele 4 criterii de convergență necesare pentru a trece la euro. De fapt, singura țară dintre cele șapte incluse în raport care va trece la euro de la 1 ianuarie 2023 este Croația, deși a intrat în UE mult după noi. Iar Bulgaria,cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, care are deja moneda naţională leva legată de euro, a promis că va adopta moneda unică în 2024, la actualul curs de schimb fix. În mai, guvernul de la Sofia a adoptat un plan național pentru trecerea la euro.

De ce nu poate trece România la euro: condițiile pe care trebuie să le îndeplinim

În primul rând, România nu îndeplinește condiția compatibilității juridice. Astfel, Legea 312 privind Statutul Băncii Naționale a României nu este complet compatibilă cu obligația de conformitate din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Incompatibilitățile sunt legate de independența băncii centrale, interzicerea finanțării instituțiilor publice de integrarea BNR în ECSB (Sistemul European al Băncilor Centrale) la momentul adoptării euro.

De asemenea, pentru ca România să poată trece la euro trebuie să îndeplinim toate cele 4 criterii de convergență: participarea cu succes la ERM II (Mecanismul European al Cursului de Schimb) timp de cel puțin doi ani, stabilitatea prețurilor, finanțe publice solide și sustenabile și o rată a dobânzii pe termen lung de cel mult de două puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Statele membre UE care vor să treacă la euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă. Aceste criterii (denumite şi “criteriile de la Maastricht”) sunt prevăzute în din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/292808/de-ce-nu-va-trece-romania-la-euro-nici-in-2023-si-nici-in-2024.html.

Prev Post

Dobânzile românilor la credite: cum au crescut anul acesta și ce se întâmplă cu IRCC la început de 2023

Next Post

ROBOR scade şi azi. Cele mai mici valori din ultimele cinci luni şi jumătate – 6.01.2022

post-bars

Leave a Comment


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0