Miza „Bucătarului lui Putin” în Bahmut. Rețeaua de „fortărețe subterane” în care vrea să adăpostească soldați și tancuri
January 8, 2023

Miza „Bucătarului lui Putin” în Bahmut. Rețeaua de „fortărețe subterane” în care vrea să adăpostească soldați și tancuri

By
  • 119
  • 0

Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai mare grup de mercenari din Rusia, Wagner, spune că vrea ca forțele sale și armata rusă să captureze orașul Bahmut din estul Ucrainei, deoarece are „orașe subterane” care pot adăposti trupe și tancuri, relatează Reuters.

Eforturile rușilor, care încearcă de mai bine de 5 luni să cucerească micul oraș, i-au nedumerit pe unii analiști militari occidentali, în condițiile în care armata rusă a suferit pierderi grele, iar Ucraina și-a construit linii defensive în zonă.

Prigojin, cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”, a explicat sâmbătă de ce crede că Bahmutul e important.

„Cireasa de pe tort este sistemul minelor Soledar și Bahmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane. Nu numai că are capacitatea de a adăposti un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, dar și tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei se pot deplasa acolo”, a spus el.

Prigojin, al cărui capital politic la Moscova ar crește dacă Bahmutul ar cădea în mâinile rușilor, având în vedere rolul grupului Wagner în lupte, a spus că stocuri de arme au fost depozitate în complexe subterane încă din Primul Război Mondial.

El face referire la vastele mine de sare și alte mine din zonă, care conțin mai mult de 150 de kilometri de tuneluri și o vastă sală subterană care a găzduit meciuri de fotbal și concerte de muzică clasică înainte de invazie.

Prigojin, care a fost sancționat în Occident, mai spus că Bahmut este „un centru logistic serios”, cu fortificații defensive unice. El a făcut aceste declarații pe canalul de Telegram al serviciului său de presă, în timp ce orașul era bombardat de ruși, în ciuda unui armistițiu autodeclarat de ruși pentru a marca Crăciunul ortodox, armistițiu respins însă de Kiev, care îl consideră „un truc”.

Un oficial american a spus săptămâna aceasta că Statele Unite sunt de părere că Prigojin este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropiere de Bahmut.

Există indicii că motive de natură financiară determină „obsesia” Rusiei şi a lui Prigojin pentru cucerirea Bahmutului, a adăugat oficialul.

SUA au acuzat anterior mercenarii ruşi că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan şi din alte părţi pentru a ajuta la finanţarea războiului din Ucraina, acuzaţie respinsă de Rusia.

Din totalul celor aproape 50.000 de mercenari, grupul Wagner a suferit pierderea a peste 4.100 de luptători şi rănirea altor 10.000. Peste 1.000 de mercenari au murit în perioada dintre sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie în apropiere de Bahmut, oraş pe care forţele ruse încearcă fără succes să îl cucerească din vara anului trecut, relatează Reuters.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/miza-bucatarului-lui-putin-in-bahmut-reteaua-de-fortarete-subterane-in-care-vrea-sa-adaposteasca-soldati-si-tancuri-2208353.

Prev Post

A fost dezvăluit motivul pentru care misterioasa Prințesă Bha a Thailandei și-a pierdut cunoștința. Care este acum starea ei

Next Post

Noi dezvăluiri în cazul elevului de clasa întâi care și-a împușcat profesoara la oră. Femeia e în stare gravă

post-bars

Leave a Comment