Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/unici/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148
Vremurile bune ale creditului ipotecar par să fi apus: Doar 1% dintre români mai au de gând să se împrumute pentru a cumpăra noi locuințe – Unici.ro
 Vremurile bune ale creditului ipotecar par să fi apus: Doar 1% dintre români mai au de gând să se împrumute pentru a cumpăra noi locuințe
January 6, 2023

Vremurile bune ale creditului ipotecar par să fi apus: Doar 1% dintre români mai au de gând să se împrumute pentru a cumpăra noi locuințe

By
  • 160
  • 0

Vremurile bune ale creditului ipotecar par să fi apus. Acesta se dovedește a fi instrumentul financiar cel mai puțin luat în calcul în 2023 de europeni, inclusiv de români, conform unui studiu Revolut. Doar 3% dintre intervievați ar fi interesați de obținerea unui astfel de produs, cu cea mai scăzută intenție de cumpărare în Franța (0,6%) sau România (1%) și cea mai ridicată în Lituania sau Spania (5,4%).

Pentru acest studiu, realizat de către Revolut și Dynata, a fost utilizat un eșantion reprezentativ de 1.000 de respondenți români. La studiu au participat 10.000 de respondenți din 10 țări, la nivel global, și 8.032 din Europa. Cercetarea s-a realizat la finalul lunii octombrie 2022, iar rezultatele au fost structurate după gen, vârstă, țară și regiune.

Studiul Revolut și Dynata mai arată că segmentul de vârstă 25-34 încă mai dă o șansă acestui instrument financiar (5,1%), la nivel european, aceeași categorie care înregistrează un procent superior mediei pieței și în România (1,50% față de 1%). Acest interes scăzut este întreținut atât de regimul proprietății, cât și de costul finanțării achiziției de locuințe. România este țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe (95%, în 2021, conform Eurostat1), în timp ce Germania are cea mai scăzută rată de proprietari (49,5% față de 50,5% chiriași), media europeană fiind de 70% proprietari vs. 30% chiriași.

Grija față de bunăstarea actuală și apetitul pentru risc

Europenii sunt mult mai preocupați în 2023 de protejarea averii prezente decât de sporirea acesteia prin investiții cu risc ridicat sau de satisfacerea unor nevoi. Asigurările se regăsesc în top trei instrumente financiare de adoptat în 2023, mai ales în piețele mai mature, în timp ce în piețele est-europene locul acestora este luat de instrumente mai riscante precum criptomonedele. De asemenea, 18% dintre respondenții europeni iau în calcul să țină mai degrabă banii în numerar, la îndemână, decât să îi plaseze în diverse instrumente financiar-bancare.

Patru din zece europeni intenționează să achiziționeze asigurări de casă și mașină în noul an. Asigurările de locuințe (18%) alături de asigurările auto (22%) sunt pe locurile doi, respectiv trei, în lista produselor financiare pentru care consumatorii se pregătesc să aloce fonduri, în 2023. În ceea ce privește finanțarea unor nevoi imediate, cardul de credit este, în continuare, cel mai atractiv produs pentru europeni (cu 13% dintre respondenți). Acest produs se bucură de o mare popularitate printre italieni (19%) și britanici (18%) și este preferat de Generația Z (17%, al treilea produs financiar ca intenție de cumpărare în 2023, după conturile de economisire – 33% și criptomonede 22%).

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/293051/vremurile-bune-ale-creditului-ipotecar-par-sa-fi-apus-doar-1-dintre-romani-mai-au-de-gand-sa-se-imprumute-pentru-a-cumpara-noi-locuinte.html.

Prev Post

De ce deprecierea pe termen scurt a dolarului este o gură de aer proaspăt pentru țările emergente

Next Post

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 6 miliarde de euro în ultimul an

post-bars

Leave a Comment