De ce deprecierea pe termen scurt a dolarului este o gură de aer proaspăt pentru țările emergente
January 6, 2023

De ce deprecierea pe termen scurt a dolarului este o gură de aer proaspăt pentru țările emergente

By
  • 115
  • 0

După maximul ultimilor 10 ani, atins la sfârșitul lunii septembrie 2022 (în jurul valorii de 114), indicele dolarului urmează o tendință descendentă accentuată. Aceasta este o veste bună pentru începutul anului 2023 deoarece un dolar puternic are un impact net negativ pentru economia globală, conform unui studiu iBanFirst. Potrivit Fondului Monetar Internațional, aproximativ jumătate din totalul împrumuturilor transfrontaliere și al titlurilor de creanță internaționale sunt denominate în dolari americani.

Anul 2023 se preconizează a fi o perioadă plină de provocări. Criza energiei continuă să afecteze Europa, nivelul inflației se va menține ridicat până în 2024, iar scenariul unei recesiuni economice pare iminent. Este de așteptat ca piața valutară să reacționeze la acești factori prin accentuarea volatilității cursurilor de schimb, cu efecte negative asupra situațiilor financiare ale companiilor. Analiștii iBanFirst explică principalele tendințe care vor influența economia globală, precum și activitatea importatorilor și exportatorilor în 2023.

Piețele emergente sunt, de obicei, cele mai vulnerabile, în special sectorul corporatist privat, care tinde să aibă un nivel ridicat de datorii denominate în dolari. Pe măsură ce ratele dobânzilor la nivel mondial cresc, condițiile financiare s-au înăsprit considerabil pentru multe țări. Un dolar mai puternic nu face decât să accentueze aceste presiuni, în special pentru unele piețe emergente care prezintă deja un risc ridicat de îndatorare.

De asemenea, în mai puțin de trei luni s-a schimbat drastic și scenariul monedei euro. La sfârșitul lunii septembrie 2022, perechea euro/dolar a atins cel mai scăzut punct din ultimii 20 de ani, în jurul valorii de 0,95, în corelație cu vârful indicelui dolarului. În prezent, aceasta tranzacționează în intervalul 1,05 – 1,07. Acest lucru nu este complet surprinzător. Atunci când poziția netă față de euro este foarte mare – a se vedea în graficul de mai jos, care arată poziționarea traderilor FX la sfârșitul lunii septembrie 2022 – de obicei urmează o revenire puternică.

În acest caz specific, revenirea a fost alimentată de măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană, precum și de alți factori (de exemplu, criza energetică din Europa nu este atât de gravă pe cât se aștepta). Pe termen scurt și mediu, cel mai probabil va continua să domine sentimentul pozitiv. Însă perechea euro/dolar trebuie să acumuleze mult momentum pentru a se îndepărta de zona 1,0775, care servește drept punct de rezistență . Acest lucru ar putea fi complicat în absența unor mișcări reale ale pieței în următoarea perioadă.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/293090/de-ce-deprecierea-pe-termen-scurt-a-dolarului-este-o-gura-de-aer-proaspat-pentru-tarile-emergente.html.

Prev Post

Câciu: Nu vor mai exista ajustări fiscale cel puţin până în 2025

Next Post

Vremurile bune ale creditului ipotecar par să fi apus: Doar 1% dintre români mai au de gând să se împrumute pentru a cumpăra noi locuințe

post-bars

Leave a Comment